Berita kembalinya Allahyarham Muhammad Adib Mohd Kassim ke pangkuan Ilahi, sesungguhnya amat menyayat hati kita semua. Kami mendoakan beliau dicucuri   rahmat dan rasa simpati kami atas kehilangan Muhammad Adib kepada keluarga  beliau. Beliau gagah tetapi gugur ketika menjalankan tugas demi negara.

Disebalik kesedihan ini, telah wujud rasa  tidak puas hati dan kegusaran di kalangan masyarakat kita terhadap kumpulan perusuh semasa insiden rusuhan Kuil Sri Maha Mariappan USJ25 pada 26 dan 27 November yang lalu.

Meskipun negara kita Malaysia mempunyai undang-undang dan kita perlu yakin dan menyerahkan perkara ini kepada pihak polis untuk menjaga keamanan dan           ketenteraman awam, namun keresahan masyarakat perlulah juga diberikan layanan yang waras dan wajar.

Justeru selain daripada berdoa agar roh Allahyarham Muhammad Adib ditempatkan bersama para solihin kita menyeru agar kerajaan dan semua pemegang taruh dapat menawarkan jalan penyelesaian yang realistik agar rakyat Malaysia dapat meneruskan kehidupan dalam suasana aman dan harmoni. Penampilan satu kertas putih mengenai kes ini amatlah dialu-alukan.

Kita juga merakamkan rasa tidak senang masyarakat terhadap reaksi sesetengan pemimpin politik yang melatah mengenai isu ini sebelum semua fakta dapat          dihimpunkan. Reaksi terburu seperti ini tidak membantu usaha menjernihkan keadaan.

Ir. Mohd Jamaludin Shamsudin

Pengerusi ACCIN

18 Disember 2018

Leave a Reply