ISTANBUL – Dua anggota delegasi i4SYRIA telah menghadiri persidangan berkenaan isu kemanusiaan Syria, Giving Inspires Hope Conference pada 14-18 Januari lalu di sini anjuran Athaa’ Relief & Development (ARD), rakan NGO pelaksana projek i4SYRIA di kem-kem pelarian Syria di Turki dan Syria.

Objektif persidangan ini adalah untuk mendapatkan pendedahan berkenaan kerja-kerja kemanusiaan di Syria dan mendapatkan maklumat terkini berkenaan keperluan dan projek-projek terkini di Syria.

Antara barang keperluan pelarian yang dipamerkan sepanjang persidangan

Di samping itu, ia bertujuan untuk membina jaringan bersama rakan-rakan NGO dari luar negara berkenaan isu Syria. Persidangan ini dihadiri oleh lebih 180 wakil NGO kemanusiaan dari seluruh dunia terutamanya Malaysia, UK, Macedonia, Kuwait, Qatar dan lain-lain.

Anggota delegasi yang hadir persidangan ini ialah Ahli Lembaga Pemegang Amanah Humanitarian Care Malaysia (MyCARE), Tuan Hj Norazmi Talib dan Pengurus Projek i4SYRIA,  Saudara Muhammad Aiman Mohd Zin.

Delegasi i4SYRIA juga telah bertemu dengan NGO kemanusiaan terkemuka bertaraf dunia iaitu IHH Humanitarian Relief Foundation dan beberapa NGO lain untuk mengadakan perbincangan dan peluang kerjasama dalam membantu isu-isu berkaitan Syria antaranya pertemuan Sdr Muhammad Aiman dengan Bro Omar Azzaine, Ketua Jabatan Kesihatan dan Perubatan yang baru untuk Athaa’ Relief & Development (ARD).

Memandangkan sektor perubatan merupakan antara fokus utama i4SYRIA dan juga MyCARE, Omar berkongsi tentang kesukaran untuk memberikan bantuan perubatan dan rawatan kepada rakyat Syria terutamanya yang berada di dalam Syria dan di kem-kem pelarian di sempadan Turki-Syria.

Semoga persidangan ini membuka ruang kerjasama yang luas untuk NGO-NGO kemanusiaan antarabangsa dan memperkasakan lagi kerja-kerja kemanusiaan untuk pelarian Syria berdasarkan pendedahan maklumat terkini berkenaan keperluan di sana,

Leave a Reply